ПАВЕЛ ПАВЛОВ

Павел Павлов

За Павел Павлов се знае и малко, и много. По-старото поколение помни култовите му кинотворби като „Чичовци“, „Вечери в Антимовския хан“, „Язовецът“, „Горски хора“, „Есенно слънце“ и още много. Помни и седмичния телевизионен театър, в който Павел Павлов има над 50 постановки, сред които заснетите в парка „Напразни усилия на любовта“ и мюзикълът „Севилският бръснар“.

 

По-младите по-скоро имат шанса да се запознаят с литературното му творчество, което включва мемоари – многотомника „Шепа мигове“, посветен на срещите на автора с най-големите имена в нашето кино, театър и литература, разкази и приказки като сборника „Торба лакърдии“, който ни отвежда във времето преди Освобождението при несломимия дух на българите от Централен Балкан, романи, посветени на знакови фигури в нашата и световната история, и, разбира се, драми, написани така, че да са готови за поставяне.

 

След експлозивното начало – както казва самият Павлов, „заченат съм на воденица, а съм роден на гара“, и бурния бохемски живот в артистичните среди днес Павел Павлов се е отдал на спокойствието и уюта на огромната си лична библиотека и продължава да ни радва с творбите на един невероятен разказвач.

Библиография от ИК Билбиоскоп

Костеливите орехи

2019

 

Костеливите орехи предлага пиеси за две от фигурите в световната културна история, които никога не спират да предизвикват възхищението и да будят любопитството на Павел Павлов.

Костеливият орех е посветен на историята на живота на Франсоа Вийон такава, каквато я е видял Павел Павлов предвид това колко малко се знае за поета. Включени са и откъси от прекрасните балади на Вийон.

Градината и плевелите ни връща в епохата на Епикур – образцовия според автора човек, за да ни научи, че щастието и удоволствието са постижими във всяко време, което има нужда от тях. И че нашето съвремие изобщо не е по-различно…

 

Някога и много преди

2018

 

Някога и много преди включва две много различни книги.

Торба лакърдии е сборник с разкази за свободолюбивите българи от Ловешко и околността; написан е с много чувство за хумор и чудесно изобразява места, характери и съдби.

Орфеида е поклон към прочутия тракийски певец и авторовият прочит на мита за Орфей и орфизма.

Обединяващият двете книги елемент са прекрасните илюстрации на Стойчо Желев, които успешно допълват и визуализират авторовите идеи.

 

 

Наяве и насъне

2016

 

Сборникът Наяве и насъне включва две пиеси, обединени от общата тема за сънуването, защото „сънищата са умът на душата и тайната истина за нас“ (Т. Капоти).

Тъчеш сънища – разтъкаваш кошмари ни връща в един добруджански чифлик в съдбовната 1944 г. – време за очакване, надежда и равносметка. Пиесата е отражение на почитта към Йордан Йовков, любимия писател на Павел Павлов.

Сънят е живот е приказно пътуване назад във времето за няколко сънувани срещи с поетесата Сафо.

 

Шепа мигове, т1

2010

 

Павел Павлов нарича своите „мемоарни етюди“ Шепа мигове (засега в 3 тома). Толкова години живот в артистичните среди са довели до много срещи и са родили прекрасни спомени, които се изливат на един дъх в страниците и също на един дъх се четат.

В първия том оживяват незабравими български актьори като Невена Коканова, Апостол Карамитев, Леда Тасева, Николай Бинев, Катя Паскалева, Антон Горчев, Андрей Чапразов и не на последно място – обожаваният учител по театър, Кръстьо Мирски...

 

 

Шепа мигове, т2

2010

 

Вторият том ни среща с големи имена в българската литература като Константин Константинов, Фани Попова-Мутафова, Николай Хайтов, Анна Каменова, Вера Мутафчиева, Ганка Найденова и с художника Васил Стоилов. Включва и Роман без лъжа – текст по писмата на Яворов и Мина...

 

Шепа мигове, т3

2014

 

Третият том допълва другите два с нови срещи – с Петър Василев, Олга Кирчева, Наум Шопов, Лора Кремен, Иван Кирков и Ванга, и ни пренася през времето с етюди за Франсоа Вийон, Васил Левски и Йордан Радичков.

 

Може би ще харесаш и...

Абонирай се за нашия бюлетин

Изпращане на формуляр...

Възникна грешка в сървъра.

Благодарим, ти за абонамента!

натисни enter за да продължиш

©️2009 - 2020 Библиоскоп

 

+359 886 650 748

ed@biblioskop.com

 

bookpublishing@biblioskop.com

ПАВЕЛ ПАВЛОВ